Hem » Vår utgivning » Böcker » Tidigare utgivning » Alkuin av York
Aktuella böcker
Tidigare utgivning
Ur arkivet

Alkuin av York

Författare: Alkuin av York. Översättning och urval av Göran Fäldt
ISBN: 978-91-89684-56-0
Utgivningsår: 2009
 

Alkuin, en av de framträdande andliga profilernai i Europa under medeltiden, föddes i York år 735. Han var rektor vid katedralskolan i York. Under en resa till Rom, för ett besök hos påven, sammanträffade han med kung Karl den store och anlitades för att reformera skolorna i frankerriket.

 

Alkuin kom att spela en betydelsefull roll i den kulturella och politiska förnyelse som ägde rum under Karl den stores tid - den karolingiska renässansen. Reformverket innebar ett återupprättande av "de fria konsterna" och av de romerska klassikerna.

 

Alkuin var under stor del av sitt liv diakon och år 796 blev han abbot för Sankt Martins kloster i Tours. Han dog den 19 maj 804.

 

Alkuin var mycket produktiv och skrev läroböcker, teologiska skrifter, helgonlegender, dikter och ett stort antal brev. Den här antologin med texter av Alkuin består av en blandning av poesi, prosa och böner, arrangerade efter olika teman. De bör läsas långsamt och andaktsfullt.

 

Urval och översättning till svenska av Göran Fäldt.

 

Alkuin av York ingår som den första boken i Veritas Förlags skriftserie "Andliga profiler".

 

Boken är häftad i pocketformat. 116 sidor. 

 

 

Veritas Förlag ● Götgatan 68, Box 4114 ● 102 62 Stockholm ● www.veritasforlag.se ● Telefon: 08-462 66 36 ● veritas@katolskakyrkan.se