Böneskola

Författare: Romano Guardini

Översättare: Stefan Jarl

265 kr

Vad andningen är för livet, det är bönen för det andliga livet. Först i samtalet med Gud blir människan det hon är ämnad till. Först inför Guds ansikte får människan sitt riktiga ansikte. Först i relationen till Guds Du blir människan sitt sanna Jag. I bönen formas, utvecklas och bekräftas hennes sanna identitet.

Bönen är en gåva och ett privilegium, men också en uppgift. Den kan inte bara bero på den tillfälliga känslan, den är också något som måste läras in och upprätthållas dag efter dag. I denna koncentrerade böneskola sammanfattar Romano Guardini det väsentliga i bönens konst: Jesu undervisning i evangelierna, kyrkans samlade böneskatt i liturgin, helgonens erfarenheter av bönens stadier, svårigheter och ljuvligheter. Boken bygger på kyrkans samlade erfarenhet genom tiderna och är djupt förankrad i den klassiska teologiska traditionen: hur bönen är en delaktighet i Treenighetens inre liv och hur den praktiseras för att bära frukt i det konkreta livet.

J4C0PB

ROMANO GUARDINI (1885–1968), präst och professor i religionsfilosofi i Berlin, Tübingen och München, var en av 1900-talets främsta katolska intellektuella. Han lyckades framställa trons och teologins, men också den stora västerländska litteraturens och filosofins, teman så att de svarade på dagens frågor och utmaningar. Hans inflytande blev omfattande, och till hans lärjungar räknas Joseph Ratzinger och Jorge Mario Bergoglio.

Översättning Stefan Jarl; teologisk fackgranskning och förord Anders Piltz OP

Inbunden, 266 sid.

Boken är den första i skriftserien Veritas katolska klassiker, som syftar till att tillgängliggöra tidlöst aktuella texter för nya läsare. Den är tryckt med bidrag från Birgittaföreningen och Franz-von-Sales-Stiftung/Bonifatiuswerk.

Recension av Anna Maria Hodacs i Katolskt magasin, maj 2023.

Bonifatiuswerk Markenzeichen RGB