Förlorarnas historia

Författare: Magnus Nyman

210 kr

I Förlorarnas historia: katolskt liv i Sverige från Gustav Vasa till drottning Kristina får vi ta del av ett nästan helt negligerat avsnitt ur den svenska historien – katolikernas situation under reformationsförloppet. Med hjälp av brev och dokument, varav några presenteras här för första gången, belyses perioden på ett nytt och spännande sätt.

 Vi stiftar bekantskap med en färgstark skara: den fördrivne franciskanbrodern Jacob som blir missionär i Mexiko, abbedissan Karin Bengtsdotter Gylta i Vadstena, jesuiten Heinrich Schacht som tar sig in i landet utklädd till råttfälleförsäljare, studenten Erik Persson som döms till döden för sina katolska sympatiers skull, kung Eriks frilla Karin Månsdotter, historikern Johannes Messenius som dömdes till livstids fängelse på Kajaneborgs fästning. Vi får ta del av argumenten i den debatt som av båda sidor framförs med polemisk skärpa, brinnande övertygelse och ofta humor.

Magnus Nyman är professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, vicerektor vid Newman-institutet och katolsk präst. Boken är belönad av Svenska Akademien med Axel Hirschs pris för framstående historiskt arbete.

Häftad, ill., 366 sid. Tredje upplagan.