Laudato si' (Lovad vare du)

Författare: Franciskus, påve

Översättare: Carl Otto Werkelid

65 kr

E-bok: 50 kr

Vid köp av e-bok

Redan köpt denna bok?

Ladda ned boken här

PÅVE FRANCISKUS encyklika Laudato si’Lovad vare du – väckte enorm uppmärksamhet över hela världen när den publicerades år 2015. I encyklikan – vars titel är hämtad ur den helige Franciskus »solsång« från 1200-talet – vill påven inleda en dialog med alla människor rörande »vårt gemensamma hem«.

Encyklikan uppmanar oss att förvalta naturen och bekämpa miljöförstöring och fattigdom. Men det är inte nog. Det krävs en »ekologisk omvändelse« – en personlig omvändelse som också måste vara en ekonomins, samhällets, kulturens, ja, en hela civilisationens omvändelse. Genom Laudato si’ lyckades påve Franciskus lyfta frågan om klimat och rättvisa som ett moraliskt krav till allra högsta politiska nivå.

Laudato si’ är en del av den katolska kyrkans sociallära, de katolska grundtexter kring kyrkans och individens uppgifter i världen och samhället som inleds med påve Leo XIII:s Rerum novarum (1891).
Denna utgåva av Laudato si’ är ett särtryck ur Veritas förlags samlingsutgåva Den katolska socialläran: dokument 1891–2015 (2019).

E-bok, 136 sid.

Översättning av Carl Otto Werkelid.