UTKOMMER 20 AUGUSTI
KATOLSKA KYRKANS SOCIALLÄRA kallas ofta för »kyrkans bäst bevarade hemlighet«. Men stämmer detta?
Den katolska socialläran innehåller både grundläggande begrepp som är tidlösa, exempelvis synen på människans värde och värdighet liksom tidsbundna frågeställningar som t.ex. frågan om arbetarnas villkor, nedrustning och klimatfrågan. Den erbjuder också teologiska samhällsanalyser vilka är påverkade av sin egen samtid.
De viktigaste texterna presenterades för första gången samlade på svenska i boken Den katolska socialläran: dokument 1891–2015 (Veritas 2019) och under de följande åren gavs ett antal studiehandledningar ut.
I denna bok introduceras den katolska kyrkans sociallärans beståndsdelar och syfte utifrån såväl påvliga texter och budskap som koncilie- eller synodbeslut jämte korta presentationer av dokumentens historiska respektive nutida sammanhang.
Häftad, ill., 172 sid.
SR MADELEINE FREDELL OP (f. 1954) har examina från Stockholms universitet, Heythrop College vid London University samt Institut Catholique i Paris. År 1980 inträdde hon i dominikanorden och avlade sina slutgiltiga löften år 1985. Författaren är expert på den katolska socialläran och var ansvarig för den svenska Justitia et Pax-kommissionen i Stockholms katolska stift 1987–2020. Hon ingick också i redaktionen för samlingsvolymen Den katolska socialläran (2019). På Veritas har hon tidigare publicerat Att fråga varför: Justitia et Pax-kommissionens historia i Sverige (2024).
Boken ingår som nr 11 i Veritas skriftserie En kort introduktion till...
Boken är tryckt med bidrag från Birgittaföreningen och Franz-von-Sales-Stiftung | Bonifatiuswerk, Paderborn